Nawigacja po forum
aby założyć posty i tematy.

Dlaczego lampa led z czujnikiem ruchu miga?

Mam niewielki problem i nie bardzo wiem jak sprawdzić co jest nie tak. Chodzi o lampę ledową z czujnikiem ruchu. Lampa miga po włączeniu. Nie jest to miganie mocne. Lampa od nowości była z czujnikiem i nie bardzo wiem jak sprawdzić co jest zepsute. Czy może sam czujnik czy też ledy padły. Jeśli ledy padły to czy jest szansa je naprawić czy nie ma to sensu i lepiej kupić nową lampę?

Które oświetlenie nad stół wybrać?

Czy może coś nie łączy? Szkoda mi jej wyrzucać. Gwarancji rzecz jasna już nie ma i tutaj nic nie zdziałam.

Odpowiedzi użytkowników:

Ja obstawiam, że diody są padnięte. Ile lat ma ta lampa? Jeśli czujnik ruchu by się zepsuł to wcale by nie świeciła, albo świeciła by cały czas. Patrząc na ceny lampek ledowych z czujnikiem to możesz kupić nową, a nie bawić się w naprawy. Zakup diod, przesyłka, lutowanie, nawet nie wiesz ile to pracy. Wyrzuć to do kosza i kup coś nowszego.

U mnie żarówki ledowe migały chwilę przed tym jak się wypaliły. Wyglądało to tak, że z miesiąc migała, a później już nie działała. Także szukaj nowej lampy jak kolega radzi. Szkoda zabawy w naprawianie.

O taka lampa kosztuje ze 30 zł w pierwszym lepszym markecie. Spokojnie sobie poradzi i fajnie świeci. Możesz regulować na wiele sposobów.

A co powiecie jeżeli wczoraj zakupiłem dwie nowe lampy i obie migają ?

Migać może z wielu przyczyn. Opisz dokładniej problem bo nie do końca wiadomo o co chodzi.

Dlaczego lampa lub żarówka LED nadal świeci po wyłączeniu – zepsuta?

Poczytaj sobie też tutaj, może coś rozwiąże problem.
Pozdrawiam

Lampa LED może migotać z różnych powodów, a to migotanie może być uciążliwe i niekomfortowe dla oka. Oto kilka możliwych przyczyn migotania lampy LED:

1. Niewłaściwe źródło zasilania: Migotanie lampy LED może być spowodowane niewłaściwym źródłem zasilania. W niektórych przypadkach napięcie sieciowe może być niestabilne lub obciążone innymi urządzeniami elektrycznymi, co prowadzi do migotania.
  2. Niskiej jakości lub niekompatybilne żarówki LED: Tanie lub niekompatybilne żarówki LED mogą mieć problemy z regulacją jasności, co może prowadzić do migotania, szczególnie w przypadku dimmerów lub regulatorów napięcia.
  3. Zimne warunki: Niektóre lampy LED mogą migotać w zimnych warunkach, zwłaszcza jeśli są używane na zewnątrz lub w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest niska. Migotanie to może być wynikiem obniżenia wydajności żarówki w niskich temperaturach.
  4. Problemy z przewodami elektrycznymi: Uszkodzone lub nieprawidłowo podłączone przewody elektryczne mogą powodować niestabilność zasilania i migotanie lampy LED.
  5. Regulator jasności LED: Jeśli używasz regulacji jasności (dimmera) w przypadku lampy LED, upewnij się, że jest on kompatybilny z żarówką LED. Niektóre regulatory nie są odpowiednie do pracy z LEDami i mogą prowadzić do migotania.
  6. Zasilanie awaryjne: W przypadku lamp LED zasilanych za pomocą zasilania awaryjnego (UPS), migotanie może wystąpić w wyniku niekompatybilności między zasilaniem awaryjnym a lampą.

Jeśli Twoja lampa LED migota lub masz problem z migotaniem, warto skonsultować się z elektrykiem lub specjalistą od oświetlenia. Mogą oni pomóc zidentyfikować przyczynę problemu i podjąć odpowiednie kroki naprawcze, takie jak wymiana żarówki, dostosowanie regulatora jasności lub rozwiązanie problemów z zasilaniem elektrycznym.

A nie masz przypadkiem włącznika światła do lampy z podświetleniem? Z instalacji idzie niewielkie zasilanie żeby oświetlić to światełko we włączniku. Część tego prądu może iść do lampy co spowoduje, że lampa led może lekko świecić lub migotać.

Jeśli to jest przyczyna, to można wymienić włącznik i powinno być po problemie.

Co do naprawy i wymiany. Pewnie producent nie ma serwisu i nie sprzedaje części zamiennych, więc naprawa będzie praktycznie niemożliwa. Jeśli nie ma gwarancji, to zakup nowej. Pytanie ile kosztowała.